V Anglicku o vode

Ing. Ladislav Veselý|21. 12. 2018

Začiatkom novembra sa na anglickom vidieku v bývalom šlachtickom sídle Goodwood konalo stretnutie distribútorov spoločnosti Primayer, zamerané jednak na nové produkty ale hlavne na zhoršujúcu sa situáciu so zásobami pitnej vody.

   

To, že vo svete nemá prístup k pitnej vode 1,4 mld. ľudí je známa vec, a nás európanov sa tento problém zatiaľ veľmi nedotýkal. Avšak vplyvom klimatických zmien, ktoré sa v poslednom desaťročí prejavujú zvýšenými teplotami a klesajúcim množstvom zrážok, môže tento problém postihnúť aj nás. V mnohých slovenských vodárenských spoločnostiach zaznamenávajú poklesy výdatnosti prameňov oproti minulým rokom.

Anglické vodárenstvo, ktorého vlastníctvo je v plnej miere v súkromných rukách, patrí k najvyspelejším na svete a to aj zásluhou ich regulačného orgánu OFWAT, ktorý kontroluje a reguluje celé odvetvie veľmi odborne a sofistikovane. Podrobne sleduje každú vodárenskú spoločnosť a stanovuje jej cenu vody na päťročné obdobia.

S veľmi zaujímavým príspevkom prišiel zástupca vodárenskej spoločnosti Anglian Water pán Sean McCarthy. Anglian Water je vodárenská spoločnosť na juhovýchode Anglicka. Spravuje 38 200 km siete a zásobuje cca 5 milónov obyvateľov (približne celé slovenské vodárenstvo). Spoločnosť má pripravené plány až na 20 rokov dopredu, ktoré zohladňujú znižovanie výdatnosti zdrojov, nárast počtu prípojok a nárast počtu populácie.

Jej ročný obrat je približne 1 miliarda libier. V rokoch 2020 až 2025 plánuje preinvestovať 6,5 miliardy libier (nie je to preklep, áno miliardy :)). Tieto peniaze pôjdu na obnovu siete, monitoring, znižovanie a regulovanie tlakov a redukcie únikov vody. Do nákupu novej pátracej techniky investujú 225 miliónov libier. A že to myslia naozaj vážne dokazuje aj fakt, že už v tomto roku objednali a začali osadzovať 4 000 kusov korelujúcich snímačov s diaľkovým prenosom Enigma 3m od spoločnosti Primayer.

Jedným z bodov konferencie bol aj blížiaci sa Brexit a možné problémy, ktoré so sebou prinesie. Primayer sa spolu s nami na to zodpovedne pripravuje a urobí všetko preto, aby sa našich zákazníkov odchod Veľkej Británie z EÚ nedotkol, alebo dotkol len minimálne.

A na koniec ešte jedna zaujímavosť, ktorá na stretnutí odznela. Súčasný rozmach elektromobilov má tak veľký význam na celosvetovú produkciu lítiových batérií a elektrosúčiastok všeobecne, že si to ani väčšina z nás neuvedomuje. Vďaka tomu je v súčasnej dobe dodacia doba batérií až 80 týždňov! To znamená, že inžinieri v Primayeri musia už teraz plánovať a uskutočňovať nákupy na rok 2020.


Ďalšie príspevky

Minulý týden na AMPERu a na Polygonu Radetonu

...udialo sa v Brne... Minulý týden byl pro nás v Radetonu opravdu nezapomenutelný 🌟. Na veletrhu Amper jsme představili revoluční brýle VGIS a zájem o ně byl ohromující. Chvílemi se před naším stánkem...

Anna Rožňovcová | 26. 3. 2024

Smart memo - Inovácia v tlakových skúškach kanalizácií

Neoddeliteľnou súčasťou pri stavbe kanalizácie je tlaková skúška potrubia. Smart memo je digitálny tlakomer od nemeckej spoločnosti Esders, ktorý vás tlakovou skúškou kanalizácií prevedie presne podľa normy STN...

Filip Ondráček | 21. 2. 2024